دارواری ؛ سنت ماندگارشال

ساخت وبلاگ

دارواری ؛ سنت ماندگارشال

 

روز دوم محرم هر سال در شال روز دارواری می باشد

مراسم مذهبی و سنتی دارواری یکی از برنامه­ های دیرینه دهستان شال  محسوب می ­شود. این مراسم علاوه بر آئین مذهبی دینی جلوه دیگری نیز دارد مانندحسن همکاری و تعاون اهالی. در دومین روزمحرم  این آئین مذهبی انجام می ­شود.

 دار (دارواری)در فرهنگ تات به درخت قطور و بلندی اطلاق می ­شود که پارچه­ های متنوعی از جمله مشکی به آن آویزان می­ کنند و این کار می تواند بعنوان رفع نیاز و نذر و حاجت ویا بستن عهدباشد . دار(دارواری) در واقع برافراشته کردن علم عزای امام حسین (ع) نیز می ­باشد.

اشینه دار(چوب سفید )در شال توسط شخصی که درخت را نذر کرده و در یکی از باغات نگهداری می ­شود با آئین خاصی و با تشکیل دسته عزاداری از محل باغ که درخت در آن واقع می شود و  بر روی دوش گذاشته و از مسافت دور آن را تا میدان جلو مسجد با مراسم خاص و عزاداری حمل می­ کنند.

هر یک از این مراحل مراسم دارای آداب بخصوصی است که در شروع این مراسم معمولاً از جلو مسجد شروع شده و به صورت دسته­ جات با طبل سنج وشیپور به سمت باغ حرکت می­ کنند. در گذشته یکی از استفاده های این مراسم تهیه هیزم و سوخت مسجد بود به همین اساس اگر درخت را شخصی نذر می­ کرد خرید و فروش آن ممنوع بود.

شخصی معتمد با تبر و با کمک مردم درخت مورد نظر را قطع کرده و با گرفتن این درخت قطور و سنگین بر دوش جوانان ؛ مراسم به طور  رسمی با حمل این درخت وصدای طبل و شیپور و سلام و صلوات و مرثیه ­خوانی آغاز می­ شود.

مراسم دارواری در شال به عنوان شروع محرم نیست چون شروع محرم در آخرین روز ذی الحجه با مراسم علم گیری آغاز می گردد.

بعلت اینکه درخت از قدیم­ الایام نزد ایرانیان دارای تقدس می­ باشد به همین جهت شاید بتوان گفت که با آویختن پارچه ؛ شال سیاه عزاداری امام حسین (ع) را برتن درخت می پوشانند و یا شاید یادبود علم حضرت ابوالفضل عباس (س) باشد که به عنوان سمبل و نماد علم روز عاشورا حضرت عباس(ع) می­ باشد  

این درخت پس از تغییر ماهیت ظاهری و گرفتن رنگ عزا به نشانه علامت و بیرق کربلا در میدان جلو مسجد نصب می­ شود که تا دوم محرم سال دیگرنگهداری می شود و با دارجدید عوض می­ شود.

غیر از دهستان شال  در روستاهای حومه مرکزی خلخال نیز دارواری انجام می­ شود. از جمله در آبادی­های خوجین ـ اندبیل ـ مزه جین ـ کلی ـ علی آباد- و سایر روستاهای دیگر و شهرهای همجوار منطقه خلخال.

مراسم دارواری خود دارای دو نشانه است. اول تهیه درخت و هیزم برای مسجد و دوم نماد علم و نشانه کربلاء . بعد اولی همان نشانه شجره طبیعه بوده و بعد دوم آن نشانه حیات می­ باشد.

 نگرش به این مراسم دینی مذهبی بسیار مهم بوده و نمی­ توان بصورت ساده از این گذر کرد، هر چند که در سال­های اخیر از رونق این مراسم کاسته شده و به علت عدم نشر فلسفه این مراسم روز به روز از رونق این مراسم کمتر شده است. لذا با مطالعه و نگرش صحیح در احیاء این آداب اصیل ملی مذهبی باید قدم­های مثبتی برداشته شود.

نسیم شال...
ما را در سایت نسیم شال دنبال می کنید

برچسب : دارواری,ماندگارشال, نویسنده : avaykhaka بازدید : 204 تاريخ : يکشنبه 9 مهر 1396 ساعت: 18:46